به گزارش خبرگزاری اهل بیت (ع) ـ ابنا ـ مدتی است که خشونتها و وحشی گری های باورنکردنی در حق اقلیت مسلمان در کشور میانمار (برمه) توجه وجدانهای بیدار در جهان را به خود جلب کرده است.در چند روز گذشته نیز انتشار عکسها و فیلمهای دلخراش در رابطه با این جنایات در رسانه های مکتوب و مجازی ایران، احساسات هموطنان را جریحه دار کرده است (که البته برخی از این فیلمها و عکسها مربوط به حادثه سونامی یا جنایات دیگری هستند و می توانید عکسهای واقعی را اینجا ببینید). برای بررسی موضوع، با «عبدالرحمن حبیب» فعال سیاسی میانماری به گفتگو نشستیم که عقیده دارد: "درگیریهای موجود در میانمار بین مسلمین و بوداییها یک توطئه برای تضعیف اسلام و مسلمانان در این سرزمین است". وی در گفتگو با ابنا افزود: "بهانه اصلی حمله به مسلمانان، ماجرای تجاوز به یک خانم بودایی بود؛ اما حتی ممکن است داستان این تجاوز نیز با پول توطئه گران انجام شده باشد تا آتش درگیری و اختلاف در این کشور را شعله ور کنند".عبدالرحمن حبیب در باره مسلمانان میانمار نیز گفت: "بیشتر مسلمانان این کشور از قبیله «روهینجیا» هستند که از قبایل قدیمی میانمار است؛ اما متأسفانه دولت آنها را به عنوان شهروندان میانماری قبول ندارد و معتقد است اینها بنگلادشی هستند و با همین بهانه از دادن بسیارای از حقوق شهروندی به آنها خودداری میکند".این فعال مسلمان میانماری، گفتگو میان رهبران مسلمان و بودایی و نیز بازداشت و کنترل افراطی های دو طرف را راهکار اساسی برای توقف درگیری ها عنوان کرد و گفت: "البته افراطی ها در میان بودایی ها بسیار بیشتر هستند و آنها هستند که به کشتار مسلمانان ادامه می دهند".
متن کامل گفتگوی خبرگزاری ابنا با عبدالرحمن حبیب بدین شرح است:
ابنا : داستان درگیری در میانمار از کجا آغاز شد؟ــ در ایالت "راخین" میانمار که اکثریت جمعیتش مسلمان هستند به یک خانم بودایی تجاوز و پس از آن بدن او تکه تکه میشود. رسانهها اعلام میکنند که این جنایت را سه جوان مسلمان انجام دادهاند و این آغازی میشود بر اختلافات. بعد از این داستان بوداییان متعصب به جوانان مسلمان حمله میکنند و ده جوان مسلمان را در خیابان به قتل میرسانند. با افزایش خشونت ها دامنه اختلافات به ایالت یانگون(Yangon) که پایتخت سابق میانمار هم هست میرسد و مسلمانانی که از این اتفاقات و حملات علیه خودشان ناراحت بودند در خیابانها تظاهرات میکنند. متعصبان و تندروهای بودایی هم در مناطق مختلف مخصوصاً در ایالت راخین به خشونت علیه مسلمانان ادامه میدهند و البته در این میان برخی مسلمانان تندرو هم اقداماتی انجام میدهند ولی حجم و گستردگیاش در مقایسه با طرف بودایی بسیار کمتر است.
ابنا : مسلمانان چه اقدامی برای رفع اختلافات انجام دادهاند؟ــ علمای مسلمان در پایتخت قدیم تظاهرکنندگان را به آرامش دعوت میکنند و از کشتار و خشونت منع میکنند. با اعلام نظر علما و دعوت طرفین به صلح و ارامش، درگیریها در این ایالت فروکش میکند، حتی جمعه دو هفته پیش بوداییهای افراطی تصمیم گرفته بودند به تمامی مساجد مسلمانان در یانگون حمله کنند که با این اقدام علمای مسلمان این توطئه ختنثی شد و الان تنها در ایلت راخین درگیری ادامه دارد.
ابنا : به نظر شما دلیل این درگیریها بین مسلمین و بوداییها چیست؟ــ من معتقدم درگیریهای موجود در میانمار بین مسلمین و بوداییها یک توطئه برای تضعیف اسلام و مسلمانان در این سرزمین است. این یک توطئه است. حتی این احتمال می رود که به جوانانی که به آن خانم بودایی تجاوز کردند ، پول داده شده باشد که این اقدام را انجام دهند وبعد ایجاد اختلاف کنند. نکتهای که مهم است این است که در میانمار مذهب افراد خیلی مشخص نیست. اسامی افراد هم به گونهای است که نمیتوان از روی نام افراد مذهبشان را تشخیص داد؛اما بعد از داستان تجاوز برخی رسانهها به عمد تعدادی نام به عنوان مجرمین این حادثه مطرح کردند و اعلام کردند اینها از مسلمانان هستند به این دلیل که برای بوداییها ایجاد حساسیت کنند و اختلاف راه بیندازند.
ابنا : کمی هم درباره مسلمانان روهینجیا که در کانون حملات هستند توضیح دهید.ــ روهینجیا از قبایل قدیمی میانمار هستند ولی متأسفانه دولت آنها را به عنوان افراد شهروند میانماری قبول ندارد و معتقد است اینها بنگلادشی هستند و با همین بهانه از دادن بسیارای از حقوق شهروندی به آنها خودداری میکند. مسلمانان روهینجیا در ایالت راخین ساکناند که بیشترین تعداد مسلمان را در میانمار در خود جای داده است. البته مخالفتها با روهینجیا دلایل سیاسی هم دارد. این قبیله موسسهای هم دارد که از سالها پیش و در زمان حکومت نظامیان بر میانمار تاکنون فعالیتهای سیاسی علیه دولت این کشورداشته است و مقداری از مخالفتها با آنها به این دلیل است. بعد از ظهور اسامه بن لادن و فعالیتهای القاعده فشار علیه مسلمین بسیار شدید شده است.برخی از مسلمانان به خاطر شرایط بد موجود برای مسلمانان میانمار از طریق قایق به کشورهای مجاور از جمله بنگلادش مهاجرت میکنند، ولی مورد پذیرش این کشورها هم قرار نمیگیرند.
ابنا : دلیل عدم پذیرش پناهجویان از سوی بنگلادشیها چیست؟ــ دولت بنگلادش در واقع موافق مسلمانان روهینجیا است و از آنان در مقابل دولت میانمار حمایت میکند؛ ولی در سالهای اخیر به خاطر فشارهایی که روی بنگلادش آوردهاند و آنها را متهم به حمایت از تروریستها میکنند از پذیرش مهاجران خودداری میکند.
ابنا : به نظر شما راهکار حل این مشکلات چیست؟ــ دو راهکار برای حل مشکلات کنونی و توقف خشونت ها به نظر می رسد نخست اینکه روحانیون بودایی و رهبران مسلمانان در نشست های مشترکی به تفاهم برسند و پیروان خود را به آرامش و همزیستی مسالمت آمیز دعوت کنند . این اتفاق در ایالت یانگون پایتخت قدیم میانمار هم افتاد و تا حد زیادی موفقیت آمیز بود."تان گَن جون" نام محلهای در پایتخت قدیم میانمار است. بعد از این درگیریها ی اخیر ، روحانیون بودایی و متولیان مساجد مسلمانان با هم جلساتی داشتند و مذاکرات و راهکارهایی ارائه دادند و قضیه را حل و فصل کردند و دیدیم که مشکلات و درگیریها مرتفع شد. اگر در راخین هم این اتفاق بیفتد خیلی از مشکلات حل خواهد شد. مقامات سیاسی کشورهای دیگر هم میتوانند وارد مذاکره شوند ولی چیزی که مهمتر است ورود مقامات دینی و مذهبی میانمار و دیگر کشورها است که کمک زیادی خواهد کرد.و راه حل دوم دستگیری افراطیون دو طرف است که راهکاری اساسی برای ایجاد آرامش خواهد بود. همانطور که گفتم افراطیها در میان مسلمانان بسیار کمتر از بوداییان است ولی همه مجرمین و تندروها باید دستگیر شوند. متأسفانه ضعف دولت میانمار این است که بررسی و رسیدگی دقیق نمیکند، هرچند با افزایش فشارها و اخباری که در مورد درگیریها پخش میشود کمی وارد عمل شده است ولی هنوز بسیار ضعیف عمل میکند.
ابنا : تحلیل شما از دلایل افزایش فشارها بر مسلمانان چیست؟ــ من دو دلیل عمده میتوانم ذکرکنم: اول بازتاب کشتارهای القاعده در رسانهها تأثیر بالایی بر روی دولت و مردم میانمار داشته و مسلمانان میانماری را به این دلیل خیلی تحت فشار قرار میدهند و به آنها تهمتهای زیادی میزنند.دوم اینکه برخی از مسیحیان و بوداییان تندرو به روسیه رفتهاند و در آنجا سایتها و رسانههای زیادی علیه اسلام و خصوصاً مسلمانان میانماری تأسیس کردهاند و به شدت در حال فعالیت هستند و مسلمانان را عقبمانده و نیز تروریست معرفی میکنند.
ابنا : و کلام آخر؟ــ این جنایات، همه در جهت اختلاف و تضعیف مسلمین است. نکته مهم دیگر این است که مشکل، فقط اختلاف مسلمانان و بودائیان نیست؛ بلکه سپاه صحابه و سلفی ها در سالهای اخیر در میانمار بسیار فعال شدهاند و در جهت ایجاد اختلاف بین شیعیان و سنیها هم فعالیتهای گسترده ای دارند و فتوای تکفیر صادر میکنند. حتی فارغ التحصیلان سپاه صحابه هم در میانمار فعال شدهاند و با قلم و رسانه در حال اختلاف افکنی هستند و این هوشیاری مسلمانان را میطلبد.