اگر شما هم کارتان دائماً با کامپیوتر سروکار دارد، مطمئناً با دردهایی همچون گردندرد، سوزش یا خستگی چشم و گاهی هم سردرد آشنایی دارید. در این مقاله قصد داریم روشهایی برای جلوگیری از خستگی و آسیب به چشم هنگام کار کردن با کامپیوتر را آموزش دهیم.
تنظیم صحیح وضعیت قرارگیری مانیتور میتواند خستگی چشم را به میزان زیادی کم کند. مانیتور باید به گونهای قرار گیرد که فاصله آن از چشم شما بین 50 تا 75 سانتیمتر باشد.
ضمناً بالاترین قسمت مانیتور باید هم سطح و در راستای چشم شما باشد. به گونهای که نگاهتان هنگام کار با مانیتور باید رو به پایین باشد نه بالا.
نورپردازی را به درستی تنظیم کنید
منظور از نورپردازی، تنظیم نور مانیتور نیست. منظور تنظیم نور محیطی اتاق است. نورهای فلورسنت در شرکتها بهوفور مورد استفاده قرار میگیرند. بازتاب این نور در مانیتور باعث خستگی چشم شما میشود.
نور خانه یا شرکت هیچ گاه نباید از روبرو یا پشت سرتان به صورت مستقیم به نمایشگر بتابد. چراکه به این ترتیب چشم شما خسته میشود.
بهتر است به جای نور مهتابی از چراغهای رومیزی استفاده کنید و آنها را طوری تنظیم کنید که از کنار به صورت غیرمستقیم به مانیتور بتابد.
از قانون 20-20-20 استفاده کنید
هر 20 دقیقه به یک شی که در فاصله حداقل 20 فیتی (6 متری) شما قرار دارد، 20 ثانیه نگاه کنید.
این راه همچون ورزشی برای چشم شما بوده و چشم شما را از آسیب دیدن و خستگی در امان میدارد. اگر فراموش می کنید که هر 20 دقیقه این کار را انجام دهید، برنامه استراحت چشم را روی سیستم ویندوزی یا مک خود نصب کنید.
از عینکهای مخصوص کار با کامیپوتر استفاده کنید
نور مصنوعی حاصل از لامپها به اضافه نور مانیتور و همچنین نور طبیعی محیط، به چشم شما فشار میآورد. پس بهتر است به روشی جلوی این همه نور را بگیرید.
بهترین راه برای جلوگیری از ورود این حجم نور به چشم شما، استفاده از عینکهای مخصوص کامیپوتر یا Gunnar است. این عینکها مجهز به شیشههای کمرنگ زرد هستند و نور آبی ساتع شده از مانیتور را خنثی میکنند.
این عینک کمی درشتنمایی نیز میکند و امکان مطالعه متون را سادهتر مینماید. قیمت عینک Gunnar معادل 80 دلار است.
تنظیمات را طوری تغییر دهید که چشمتان اذیت نشود
زمانیکه وسایل شما در قسمتهای مختلف میز کارتان گسترده شده، چشم شما با نگاه کردن به هریک از آنها، دائما در حال تنظیم کردن خودش است. برای جلوگیری از این موضوع بهتر است وسایلی که بیشتر به آنها نگاه میکنید را در یک راستا و نزدیک به هم قرار دهید. به طور مثال، کیبورد خود را کاملا به مانیتور نزدیک کنید تا زمانیکه نگاهتان دائما از کیبورد به مانیتور تغییر میکند نیاز به تنظیم نداشته باشد و کمتر خسته شود.
اگر راههای دیگری برای پیشگیری از خستگی چشم میشناسید، در قسمت نظرات با دیگران در میان بگذارید.
حافظههای فلش دیسک، کول دیسکها، USB Flash، هارد خارجی ( اکسترنال ) ، رمهای دوربینهای فیلم برداری و عکس برداری ( حافظه فلش دوربین ) تجهیزاتی هستند که ما برای ذخیره و انتقال اطلاعات از آنها استفاده میکنیم .
امروزه این ابزارهای ذخیره سازی با انواع مختلف تجهیزات دیجیتالی مانند کامپیوترها، نوت بوکها، دوربینهای عکس برداری و فیلم برداری، گوشیهای موبایل هوشمند و تبلتها در ارتباط هستند. ولی همانطور که میدانید استفاده از این حافظهها همانقدر که مفید است، میتواند تهدیداتی و خطراتی را برای ما به همراه داشته باشد.
- سرقت شدن حافظه توسط سارقان
- مفقود شدن ( گم شدن )
- آلوده شدن به ویروسها
- سرقت اطلاعات و دسترسی افراد غیر به اطلاعات
- سرقت اطلاعات توسط ویروسها
- غیر قابل استفاده شدن کول دیسک توسط ویروسها
( در بسیاری از موارد مجبور به فرمت کردن فلش دیسک هستید و قادر به استفاده از اطلاعاتتان نخواهید بود. ) ما با رعایت نکات کوچکی میتوانیم به بهترین شیوه از این حافظهها استفاده کرده و از آنها حفاظت کنیم. 1- اطلاعات را به صورت رمزنگاری شده بر روی کول دیسک ( حافظههای فلش دیسک ) ذخیره کنید.
به این صورت اگر این تجهیزات به هر دلیلی مفقود و یا سرقت شوند، دیگر نگران این نیستید که اطلاعاتتان به دست افراد دیگری بیافتد.
2- گذاشتن پسورد بر روی حافظههای فلش دوربین.
بسیاری از دوربینهای عکس برداری و فیلم برداری این قابلیت را دارند که بر روی فلش دیسک و یا به قولی رم آنها رمز ( پسورد ) بگذارید.
جهت دسترسی به این ویژگی به فایل راهنما و منوهای تنظیمات دوربین مراجعه نمائید.
3- استفاده از فلش دیسک فقط بر روی کامپیوترها و موبایلهایی که مجهز به نسخههای اصلی و معتبر آنتی ویروس هستند .
توجه داشته باشید آنتی ویروسهای کامل و نه ابزارهایی که در ظاهر از فلش دیسکها حفاظت میکنند.
برخی وبسایتها و اشخاص ناآشنا به مسائل امنیتی ابزارهای غیر استاندارد و حتی جعلی را معرفی میکنند که تازه باعث دردسر کاربران و سرقت اطلاعاتشان میشود.
رعایت این نکته چند مزیت دارد :
الف ) عدم آلوده شدن فلش دیسک ( رم - کول دیسک ) به ویروسها و تهدیدات سایبری.
ب ) عدم سرقت اطلاعات توسط ویروسها .
ج ) عدم انتقال آلودگی به دیگر تجهیزات ( کامپیوترها، دوربینهای عکس برداری و فیلم برداری، موبایل، گوشیهای هوشمند و تبلتها )
4- Safe Removed کردن پیش از در آوردن کول دیسک از رابط USB و یا RAM Reader .
( با این شیوه پیش از قطع ارتباط فلش دیسک با کامپیوتر یا موبایل، برق آن قطع شده و هنگام خارج شدن دچار مشکل و شوک نمی شود. )
در مورد هارد دیسکهای خارجی عدم رعایت این مورد میتواند منجر به از دست رفتن اطلاعات و حتی خراب شدن پارتیشنها شود.
اگر به هر دلیلی عملیات Safe Remove به درستی کار نکرد، کامپیوتر را به طور کامل خاموش کرده و سپس اقدام به جدا سازی هارد از کامپیوتر نمائید.
5- ویروسیابی کول دیسک یا فلش دیسکها: ویروسیابی فلش دیسکها هم کار مفیدی است، ولی چند مشکل دارد . عمده ویروسهایی که فلش دیسکها را آلوده کرده و یا از طریق فلش دیسکها منتقل میشوند اثراتی به جا می گذارند که به سادگی رفع نمیشوند و در بسیاری از موارد قابل رفع شدن نیستند و نهایتآ باید فلش دیسک به طور کامل فلش شود. پس بهتر است از همان ابتدا فلش را فقط بر روی سیستمهای مطمئن و پاک و مجهز به نسخههای اصلی و معتبر آنتی ویروس استفاده نمائید.
6- پشتیبان گیری ( Backup ) . وقتی اطلاعاتی را جهت انتقال بر روی فلش منتقل میکنید، نسخه اصلی که بر روی کامپیوتر میباشد را تا مدتی نگهداری کنید. بهر دلیلی اطلاعات فلش دیسک از دسترس خارج شود، آنوقت افسوس خوردن فایدهای ندارد. اطلاعات بسیار بسیار مهم و محرمانه خود را میتوانید بر روی سرویسهای ذخیره سازی و پشتیبان گیری کلـود ( ابری ) ذخیره نمائید تا خیالتان آسوده باشد.
7- از قرض دادن حافظههای فلش خود به دیگران خودداری کنید و در بدترین حالت اگر میخواهید حافظه و یا تجهیزات خود را با حافظه به دیگران مثلا تعمیرکاران بدهید، اطلاعات روی آن را با استفاده از Secure erase و یا Shred file پاک نمائید. استفاده از روشهای متداول برای پاک کردن اطلاعات، اطلاعات را به درستی پاک نکرده و به سادگی برگردانده می شوند . در حال حاضر برنامه های Secure erase و shred file جزئی از برنامه های ضد ویروس شدهاند و نیازی به نصب و استفاده از ابزارهای جداگانه نیست.
8- هارد دیسکهای خارجی هنگام استفاده در یکجا ثابت باشند. توجه داشته باشید هارد دیسکهای خارجی هنوز به صورت مکانیکی هستند و هنگام اتصال آنها به کامپیوتر و مخصوصآ وقتی در حال رد و بدل کردن اطلاعات هستند باید در یک جا ثابت و بیحرکت باشند. البته هارد دیسکهای خارجی نوت بوکی ویژگیهایی مانند ضد شوک دارند، ولی ریسک از دست دادن اطلاعات در زمانی که هارد دیسک تکان میخورد بالاست. حتی در زمانی که هارد از کامپیوتر جداست هم پیشنهاد میشود تکانها و شوکهای شدید به آن داده نشده و شرایط نگهداری هارد دیسکها مانند درجه حرارت و میزان رطوبت محیط و میزان تکانها را رعایت نمائید. هنگام حمل و نقل و جابجایی استفاده از کیف مخصوص نگهداری هارد دیسک فراموش نشود. با رعایت موارد فوق میتوانید از تجهیزات دیجیتالی و قابل حمل خود به خوبی و به آسودگی حفاظت کرده و استفاده نمائید و طول عمر آنها نیز افزایش مییابد. و در آخر یک نکته آموزشی دیگر: یکی از راههای ارسال فایل و اطلاعات برای دیگران استفاده از سرویسهای ذخیره سازی ابری است. سرویسهای ذخیره سازی ابری علاوه بر اینکه به شما امکان میدهند تا از فایلهای خود نسخههای پشتیبان بالادرنگ تهیه کنید و یا بر روی آنها اطلاعتتان را ذخیره کنید، میتواند فایل ذخیره شده بر روی سرویس کلـود را برای اشخاصی که در نظر دارید به اشتراک بگذارید. امروزه بسیاری از محصولات آنتی ویروس که ویژگیهای کاملی دارند، حجم مشخصی فضای ابری نیز به عنوان سرویس ذخیره سازی ابری در اختیار خریدار قرار میدهند.
گرچه امروزه یک شکاف عمیقی بین والدین و فرزندان از لحاظ اطلاعات کامپیوتری و اینترنتی وجود دارد، اما والدین با رعایت چند نکته ساده و آموزش آنها به فرزندان میتوانند تا حدود زیادی فرزندان خود را از خطرات ناشی از فضای مجازی به دور نگهدارند. در اینجا برخی از آموزشهای اساسی که والدین میتوانند به فرزندان خود ارائه دهند ذکر میشود.
تشویق بچهها برای حفظ رمز عبور خود:
یکی از مهمترین ویژگیهای اینترنت گمنامی است. بسیاری از سودجویان از جمله شکارچیان آنلاین از همین ویژگی برای رسیدن به اهداف شوم خود استفاده مینمایند. بیشترین هدف شکارچیان آنلاین کودکان و نوجوانانی هستند که از لحاظ عاطفی مشکلات عمدهای را در خانواده خود دارند. در واقع این دسته از شکارچیان با ابزار همدردی با کودکان طرح دوستی با آنها میریزند در حالیکه این دوستی یک دوستی کاذب میباشد.
دشمنی غرب با ادیان آسمانی و به خصوص اسلام، موضوع تازه ای نیست و سالیان سال است که در فیلمهای هالیوودی و غیر هالیوودی شاهد تاخت و تاز و توهین آنها به این دین مقدس و پاک هستیم. جدیدترین نمونه این توهین ها و هتاکی ها هم ساخت فیلم موهن کارگردان اسرائیلی-آمریکایی است که خشم یک میلیارد مسلمان در سراسر جهان را برانگیخته و احساسات آن ها را جریحهدار کرده است.اما در این بین، در بخش دیگری از رسانههای غربی، توهینهایی به خداوند یکتا، ساحت مقدس انبیاء الهی، ائمه اطهار و کتب آسمانی در حال انجام است که چندان به چشم نیامده و از دیدهها پنهان ماندهاند. توهینهایی که در بازیهای رایانهای غربی به مقدسات صورت میگیرد، نه تنها خشم و انزجار مسلمانان را به همراه نداشته، بلکه متأسفانه خیلی از این بازیها زینت بخش اوقات فراغت جوانان مسلمان نیز شدهاند!! عدم شناخت و اطلاع مسئولین و خانواده ها از محتوای بازیهای رایانهای و کم اهمیت دانستن این مقوله، باعث شده تا هتاکیها در این رسانه فراگیر، ادامه یابد و روز به روز شاهد ساخت بازیهایی با سوژه توهین به مقدسات باشیم. باید توجه داشت که غرب در حال برنامهریزی برای از بین بردن قبح مقدسات در میان جوانان مسلمان است تا نسل بعد (جوانانی که در آینده حاکمیت کشورهای اسلامی را در دست خواهند داشت) نسبت به تعصبات دینی که مانعی جدی بر سر راه نفوذ غرب خواهد بود، بی تفاوت باشند و زمینه نفوذ هر چه بیشتر غرب به ممالک اسلامی و غارت منابع آن ها را فراهم نماید.
هرگاه در یک مبحث مربوط به کامپیوتر صحبت از امنیت به میان میآید، بسیاری به فکر جلوگیری از نفوذ ویروسها و تروجانها، مقابله با حملات فیشینگ و محافظتهای نرم افزاری میافتند. اما هر مقدار که برای داشتن آنتی ویروس قوی و به روز، فایروال قدرتمند، رمزهای عبور قرص و محکم و برنامههای نرمافزاری هزینه کنید، باز هم یک سارق میتواند در اتاق کامپیوتر و یا شرکتتان را باز کرده و از اطلاعات شما کپی برداری کرده و یا سیستمهای شما را بدزدد! بنابراین آخرین درس این دوره به امنیت فیزیکی اختصاص یافته است تا هیچ وقت این بخش کار را فراموش نکنید. شاید به جرات بتوان گفت که پایهی هر برنامه و طرح حفاظتی، امنیت فیزیکی است. اگر در شرکت قفل و بند درستی نداشته باشد و یا کلید آن در اختیار همه باشد، خرید برنامههای امنیتی چند صد هزار تومانی هم دردی را دوا نخواهد کرد.
مراقب کلیدهایتان باشید
نیاز روزمره انسان به در دسترس بودن اینترنت در هر مکانی باعث بوجود آمدن تکنولوژی وایفای شده است. گاهی اوقات نیاز به استفاده از این تکنولوژی در فضای عمومی همچون کافیشاپ، محوطه دانشگاه، فرودگاه و… داشته باشید؛ اما قبل از آن بایستی یک سری نکات امنیتی را رعایت نمایید تا دچار مشکلات بعدی نشوید.