تلمود (?????)، دومین کتاب مهم دینی و مقدّس یهودیان پس از عهد قدیم است, تلمود دایره المعارفی است مشتمل بر اصول و فروع احکام، سنن، تاریخ و ادبیات قوم یهود، که در 36جلد تدوین شده است. یهودیان تلمود را، تورات شفاهی می دانند و حتی برخیاز آن ها معتقدند که حضرت موسی علیه السلام دو نوع شریعت از خداوند دریافت داشته است، شریعت مکتوب که همان تورات است و شریعت شفاهی که تلمود است .

تَلمود از زبان یهودیان

 

از آن هنگام که خداوند در بوته خار شعله ور در آتش به حضرت موسی متجلی شد و تورای کتبی را به ملت یهود عطا کرد، «هَلاخا» یا تـورای شفاهی نیز به آنها ابلاغ شده، بخش مهمی از ایمان و اعتقادات ایشان را تشکیل داد. تـورای شفاهی، تمام جزئیات زندگی فرد یهودی را در نظر داشته، در آن اثر می گذارد. اهمیت عظیم آن، از این جهت است که به یهودیان کمک می کند تا زندگی روزمره خود را با قوانین تـورا تطبیق داده، در روشنایی اش هستی خود را ادامه دهند.

دو مجموعه تـورای کتبی و تـورای شفاهی، تنها در کنار هم قابل استفاده و اجرا هستند.

شماری از انحرافها به سبب نادیده گرفتن تعالیم تـورای شفاهی رخ داده است، زیرا در بسیاری از موارد، خداوند در تـورای کتبی دستوری می دهد؛ اما نحوه انجام دادن آن را به طور صریح بیان نمی کند. برای نمونه، در تورا گفته شده است که «در روز شبات هیچ کاری انجام نده»،

ولی به غیر از چند مورد، به وضوح بیان نمی شود که «کار» به چه اعمالی و در چه حدی گفته می شود، یا درباره احتمال خطر جانی چه باید کرد؟

در تلمود به استناد آیه هایی که در مورد «کار» و تعطیلی آن در بخشهای دیگری از تورا ذکر شده اند، مفهوم کار، حدود و جزئیات آن به طور دقیق تعیین و شرح داده می شود. همچنین با ذکر آیه هایی که به حفظ جان تاکید دارند، مواردی که می توان به سبب خطر جانی، قوانین شبات را نادیده گرفت، یاد می شوند.

در جای دیگر گفته شده است: در دهم ماه تیشری «جانهای خودتان را رنج دهید». مفهوم رنج دادن جان )در روز کیپور) چیست؟ در تلمود با آوردن آیه ای از کتاب یشعیا، خدا منظور خود را از رنج دادن جان، «نخوردن و ننوشیدن» بیان می کند. سپس تلمود، جزئیات تعنیت روزهکیپور را شرح می دهد.

به همین صورت، بسیاری از پرسشهای دیگر در مورد جزئیات فرمانهای تورای کتبی وجود دارند که پاسخ آنها به تفصیل در تلمود ذکر شده است.